Guvernul Chicu, la o lună de mandat. Ce (nu) a reuşit să facă Executivul timp de 30 de zile
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Guvernul Chicu, la o lună de mandat. Ce (nu) a reuşit să facă Executivul timp de 30 de zile

Cabinetul de miniştri condus de Ion Chicu a împlinit o lună de activitate. În opinia unor analişti politici, timp de o lună, Guvernul Chicu nu a înregistrat realizări importante. Totodată, aceştia susţin că premierul ar trebui să se detaşeze de politică şi să se axeze mai mult pe activitatea Guvernului.https://www.zdg.md/stiri/stiri-politice/guvernul-chicu-la-o-luna-de-mandat-ce-nu-a-reusit-sa-faca-executivul-timp-de-30-de-zile

Ion Tăbârţă, expert în politică, IDIS Viitorul

„Noi nu înţelegem la moment cine conduce cabinetul de miniştri. Conduce oare Chicu care până la urmă este un specialist în domeniul finanţelor sau pur şi simplu dumnealui execută nişte comenzi venite de la Preşedenţie? Din acest punct de vedere apar foarte multe dubii dacă acest Guvern este cu adevărat unul tehnocrat. Despre anumite rezultate concrete este încă foarte devreme să mă expun. Acest Guvern a provocat mai multe dispute în societate decât a clarificat. Sunt foarte multe zvonuri în ceea ce ţine de politica Guvernului Chicu. Ceea ce ar trebui să facă domnul Chicu este să se detaşeze de aceste dispute politice şi să se concentreze pe activitatea adevărată a Guvernului”.

Analistul politic, Anatol Ţăranu, este de părere că actualul Guvern continuă acele proiecte pe care a încercat să le implementeze Guvernul Sandu.

„Problema cea mai mare este că Guvernul a preluat practic moştenirea Guvernul Sandu. În acest timp, mari realizări nu au fost înregistrate. Practic continuă acele proiecte pe care a încercat să le implementeze Guvernul Sandu. Cel mai mult, actualul Guvern s-a evidenţiat prin faptul că au fost aduse critici Guvernului precedent şi că au fost făcute mule promisiuni. Acestea urmează a fi analizate dacă pot fi implementate. Problema mare a acestui Guvern este să poată păstra finanţarea din partea partenerilor de dezvoltare europeni. Cu toate acestea, la acest capitol Guvernul întâmpină probleme, dacă e să judecăm după declaraţiile oficialilor externi. Era de aşteptat ca prima vizită externă să o efectueze la Moscova”.

Politologul Roman Mihăieş a observat o legătură strânsă între Preşidenţie, Parlament şi Guvern, iar în plan extern, premierul ar încearca să aibă relaţii bune atât cu Vestul cât şi cu Estul.

„Acest Guvern este unul mixt deoarece Dodon are aici o pondere importantă. Se vede o colaborare strânsă între Preşidenţie, Parlament şi Guvern, deoarece săptămânal au întâlniri. Nu am văzut nici o iniţiativă a Guvernului să fie respinsă. Atât PSRM cât şi PD susţin toate proiectele în Parlament. În plan extern vedem că premierul are legături atât cu Vestul cât şi cu Estul. A avut o vizită la Moscova, Londra, Kiev. Deocamdată nu vedem probleme ce ţine de colaborarea internaţională. Prim-ministrul pare destul de deschis. Acest Guvern este unul care se doreşte să facă armonie între toate ramurile puterii”.

Noul cabinet de miniştri a primit încrederea Parlamentului la 14 noiembrie, la doar câteva ore după ce preşedintele Igor Dodon l-a înaintat pe consilierul său în funcţia de prim-ministru, pe care l-a însărcinat cu formarea unui guvern tehnocrat. Chiar dacă Dodon şi Partidul Socialiştilor susţin că este un Guvern tehnocrat, în opinia unor experţi şi analişti politici, acest executiv nu poate fi numit în totalitate tehnocrat, transmite zdg.md.

Ion Chicu a fost desemnat de Dodon în calitate de candidatat la funcţia de prim-ministru, după ce membrii blocului electoral ACUM au declarat că nu vor înainta şi nu vor accepta o altă candidatură la funcţia de premier, decât cea a liderului PAS, Maia Sandu.

Guvernul condus de Maia Sandu a fost demis marţi, 12 noiembrie. Moţiunea de cenzură depusă de socialişti a trecut de Parlamentul de la Chişinău cu voturile democraţilor. În total, au votat 63 de deputaţi din PSRM şi PD.

Socialiştii au depus moţiune de cenzură împotriva Cabinetului de miniştri condus de Maia Sandu, după ce miercuri, 6 noiembrie, Guvernul şi-a asumat răspunderea pentru o nouă modificare la Legea Procuraturii, asta după ce ministra Justiţiei, Olesea Stamate, a declarat că rezultatele concursului pentru selectarea candidaţilor la funcţia de procuror general vor fi anulate din cauza faptului că procesul a fost viciat.

Similare
RECOMANDĂRI