Litvinenco: Activitatea lui Stoianoglo va fi apreciată în funcţie de finalitatea dosarului privind finanţarea PSRM
Sursa foto:ipn.md Vizualizari:

Litvinenco: Activitatea lui Stoianoglo va fi apreciată în funcţie de finalitatea dosarului privind finanţarea PSRM

Deputatul Partidului Acţiune şi Solidaritate Sergiu Litvinenco este de părere că dosarul legat de finanţarea Partidului Socialiştilor este unul foarte important, iar în funcţie de rezultatele acestuia societatea va aprecia activitatea procurorului general, Alexadndr Stoianoglo. Deputatul a făcut această declaraţie în contextul în care în spaţiul public a apărut solicitarea PA către Serviciul Fiscal prin care cere să fie prezentate informaţii despre raporturile financiare cu PSRM ale unui şir de persoane, inclusiv deputaţi socialişti, transmite IPN.

Parlamentarul susţine că în următoarele zile va analiza declaraţiile de avere ale tuturor persoanelor cu demnitate publică din lista emisă de Procuratura Anticorupţie către Serviciul Fiscal de Stat despre care se spune că ar fi implicate în acest dosar. „Vom verifica în ce măsură aceste împrumuturi pe care le-au făcut au fost declarate de către persoanele respective în declaraţiile lor de avere care se depun anual la ANI. Şi vom face, în funcţie de concluzii, solicitări către organele responsabile pentru că un demnitar trebuie declare chiar şi împrumuturile pe care le ia, chiar cu condiţia că a doua zi le restituie”, a afirmat deputatul.

Nicolae Pascaru, preşedintele Mişcării „Voievod”, este de părere că fostul şef la Procuratura Anticorupţie Viorel Morari a iniţiat investigarea dosarului privind finanţarea Partidului Socialiştilor pentru a se victimiza. În opinia lui, acesta este un dosar politic. Nicolae Pascaru susţine că acest subiect a fost adus în opinia publică înainte de campania electorală pentru prezidenţiale tocmai pentru a discredita socialiştii.

Expertul WatchDog Sergiu Tofilat susţine că dosarul deschis pe faptul finanţării PSRM este foarte important pentru că legislaţia Republicii Moldova interzice finanţarea partidelor politice din străinătate. „În acest caz, se afirmă că banii au venit din zone offshore, adică nu se cunoaşte nici provenienţa lor, nici cine este proprietarul acestora. Aceşti bani au venit în Republica Moldova la o televiziune afiliată oamenilor din PSRM, au fost extraşi în numerar de la bancă. Ulterior, persoanele care au primit aceşti bani la mână, sub formă de împrumut, au făcut cotizaţii la PSRM. Întrebarea este cât de legale sunt aceste tranzacţii. Documente sunt, înseamnă că trebuie dusă investigaţia până la capăt şi făcut asta în mod transparent ca noi să cunoaştem dacă a fost sau nu un dosar politic”, este de părere Sergiu Tofilat.

Activistul civic Nicolae Josan a menţionat că Alexandr Stoianoglo va găsi cu greu procurori cu caracter şi curaj pentru a investiga inclusiv acest caz. În opinia lui, reţinerea lui Viorel Morari, cel care a iniţiat investigarea finanţării PSRM, este o mostră cum se încearcă sperierea procurorilor.

PA a transmis o solicitare către Serviciul Fiscal prin care anunţă că a iniţiat urmărirea penală pentru o eventuală spălare de bani în proporţii deosebit de mari cu implicarea unei companii media asociată cu PSRM. De asemenea, Procuratura Anticorupţie solicită documentele ce se referă la finanţarea formaţiunii, actele ce se referă la decontări, impozite, taxe şi amenzi, dar şi actele întocmite de CEC privind provenienţa donaţiilor către partid.
Similare
RECOMANDĂRI