Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Ce este semnătura electronică şi cum poate fi obţinută?

Tehnologia ne ajută să câştigăm timp şi la autentificarea documentelor. Tot mai multe persoane obţin semnătura electronică ce oferă acces facil la unele servicii. Numai anul trecut, în Republica Moldova, au fost eliberate aproape 160 de mii de licenţe. Actele ce trebuie depuse la autorităţi pentru a obţine semnătura electronică …. se semnează tot cu mâna.

De peste un deceniu, semnătura olografă pe documentele oficiale poate fi înlocuită cu cea electronică. Câştigăm timp fără a mai fi nevoie de prezenţa noastră la semnarea unor acte, scrisorilor sau la depunerea declaraţiilor de avere. Toate aceste le putem face de la birou sau de acasă, din faţa calculatorului.

Ce este semnătura electronică avansată calificată?

O semnătură electronică avansată calificată pentru documentele electronice este echivalentă cu o semnătură olografă pentru documentele pe suport de hârtie. Semnătura permite doar autentificarea documentelor electronice. Avantajele nu sunt de neglijat. Reduce considerabil timpul folosit la încheierea tranzacţiilor şi schimbului de documente şi garantează autenticitatea şi integritatea actelor.
Cu ajutorul semnăturii electronice e posibilă şi înregistrarea căsătoriei.

Cum obţinem semnătura electronică? Simplu – accesând portalul www.semnatura.md alegeţi opţiunea ”Obţine semnătura electronică, alegeţi tipul de persoană: Fizică sau Juridică şi urmaţi ceilalţi paşi.

Când aţi terminat de completat rubricile, imprimaţi şi semnaţi de mână documentele obţinute iar dosarul trebuie prezentat la sediul Serviciului Tehnologia Informaţiei şi Securitate Cibernetică din Chişinău, str. 31 August 1989, nr. 82.

Pentru semnatura electronica, valabilă un an, trebuie să plătim 310 lei sau 460 de lei pentru doi ani. În 2019, 64 de mii de persoane fizice au obţinut semnatura electronică şi 95 de mii persoane juridice.
Similare
RECOMANDĂRI